Bättre vardagsekonomi med rabatter!

Det finns mycket som du kan göra för att förbättra din ekonomi. Både stora och små förändringar i din budget och ditt ekonomiska tänkande kan över tid göra stor skillnad för din plånbok.

[IMAGE=cTq3e0cqhs4a.jpg]

Ekonomi

[IMAGE=er0aOxekVpex.jpg]

Vi är alla påverkade av vår ekonomiska situation, vare sig vi har mycket eller lite på kontot, men naturligtvis påverkas vi än mer om vi har mindre pengar att röra oss med. Det finns några enkla knep som du kan använda för att förbättra din ekonomi – även om du inte kan ändra på storleken över dina inkomster så mycket. Det är många som tänker att god ekonomi är detsamma som en hög lön, men det är ett förenklat tankesätt. Det är lätt att fokusera på inkomsten – lön, bidrag, pension eller studielån –, men att förändra inkomsten kräver en ny livssituation eller att andra, chefen eller politikerna, väljer att du ska få mer i plånboken. Dina utgifter har du däremot kontroll över och är därför det som är lättast att påverka. Om du t.ex. behöver en ny mobiltelefon kan du alltid välja att köpa en helt ny mobil med ett abonnemang, binda dig för lång tid och betala minst tusen kronor i ränta. Eller så kan du välja att köpa en begagnad iPhone från mresell.se – mobilen kommer att fungera lika bra som en ny telefon, men du kommer också att få flera tusenlappar över i plånboken.

Ekonomisk överblick

Om du behöver bättre ekonomi bör du börja med att se över dina utgifter: hyra, el, mat, kläder, mobilabonnemang och andra utgifter. Ett tips är att ta ett papper och göra tre kolumner, en kolumn för fasta utgifter som hyra, el och försäkringar; en kolumn för andra utgifter som kläder, bensin och frisör. Den tredje kolumner är för mat och husgeråd. Gå sedan in på ditt bankkonto och se över hur mycket som du lägger i de olika kolumnerna – det ger dig en överblick över din ekonomi.

Rabatter

De utgifter som du särskilt kan påverka är mat, kläder, hushållssaker och intressen. Du behöver både mat och kläder, men också få utöva olika hobbyer och sporter för att må bra – men det är inte alltid din ekonomi mår lika bra av alla utgifterna och dålig ekonomi innebär stress. För det första bör du titta igenom vad du redan har och sedan sälja det som du inte använder. När du sedan ska köpa något bör du alltid göra ett genomtänkt köp. Istället för att köpa första bästa vinterjacka, bör du leta runt i både affärer och online för att hitta den perfekta jackan. Det är bättre att köpa lite dyrare kläder eller saker som håller, än att köpa billigt och hela tiden behöva köpa nytt. När du sedan hittat vinterjackan, cykeln eller datorn som du vill ha, ska du börja leta rabattkoder och prissänkningar! Om du ska köpa en cykel kan det visa sig att en affär erbjuder 20 % rabatt vid ett jubileum eller att du får en rabattkod om du anmäler dig till ett nyhetsbrev. Du kan spara in mycket pengar på genomtänkta köp om du använder rabatter!