Årets bästa rabatter

Det går alltid att hitta rabatter och erbjudanden, men under vissa tider på året finns det både fler och bättre rabatter. Black Friday, Cyber Monday och mellandagsrean är utmärkta tillfällen att utnyttja rabatter när du ska köpa produkter. Nedan får du överblick om årets bästa rabatter och reor.

Black Friday

Black Friday är ett relativt nytt fenomen i Sverige, men det har redan blivit en av de viktigaste dagarna i handeln. Begreppet kommer från USA där det under lång tid varit den viktigaste shoppingdagen på året. Under 24 timmar erbjuder butiker stora rabatter på hela eller delar av sitt sortiment. Tidigare var det endast fysiska butiker, men idag är Black Friday den största handelsdagen även för e-handeln. Omsättningen under Black Friday har ökat varje år och är flera hundratals miljarder.

Black Friday infaller dagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving, som är en ledig dag i USA. Detta innebär att Black Friday alltid sker den fjärde fredagen i november. I Sverige införde e-handlare och några fysiska butiker Black Friday-erbjudanden för första gången 2013. I Sverige och i världen har begreppet utökats till Black Weekend och Black Week, vilket är bra för handeln. Det har dock fått en del kritiker, bland annat Konsumentverket, att varna för konsumtionshets.

Cyber Monday

Cyber Monday är en förlängning av Black Friday och infaller alltid måndagen efter, det vill säga i slutet av november. Även detta begrepp kommer från USA. Någon gång under tidigt 2000-tal myntades begreppet för att signalera att julhandeln online har startat. Cyber Monday är många likheter med Black Friday med rabatter, tävlingar och unika erbjudanden. Den stora skillnaden att Cyber Monday främst är e-handlarnas dag och att fysiska butiker inte omfattas av dessa rabatter.

Mellandagsrean

Mellandagsrean sker årligen och innebär att butiker och e-handel erbjuder rabatter efter jul. Dock är det många butiker som startar mellandagsrean redan på juldagen eller annandag jul, men det varierar mellan olika butiker.